CVA

Een CVA, in de volksmond beter bekend als een beroerte of hier in de regio West-Vlaanderen noemt men het soms ook wel een attackske.

Wat is een CVA nu eigenlijk? 

Een CVA is een acute medische aandoening die gekenmerkt wordt door een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. De term betekent letterlijk ongeluk (accident) van de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebrum).

Er zijn twee verschillende vormen van een beroerte: een herseninfarct en een hersenbloeding. De meest voorkomende vorm is het herseninfarct. Hierbij is er een verstopping van het bloedvat. Dit kan zich voordoen door het dichtslibben van het bloedvat over de jaren heen, door het vastzitten van een prop of door de combinatie van de twee. Bij een hersenbloeding daarentegen is er sprake van een lek of scheur van het bloedvat zelf. 

Beide vormen zorgen ervoor dat er te weinig bloed naar een bepaald deel van de hersenen stroomt waardoor dit gedeelte te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor sterven de hersencellen van dit gebied af en wordt bijgevolg de functie ervan verstoord. 

De ernst van het CVA hangt o.a. af van de duur van het zuurstoftekort, de grootte van het getroffen gebied en de plaats in de hersenen.

Beter voorkomen dan genezen

Een Beroerte is de nummer één oorzaak voor een handicap bij volwassenen. Jaarlijks zijn er zo’n 19.000 gevallen van CVA in België. Dit komt neer op 52 gevallen per dag.  25 daarvan overlijden binnen het jaar (9000 personen per jaar) en 16 houden er blijvende invaliditeit aan over (6000 per jaar). 

Om een CVA te kunnen voorkomen is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste risicofactoren die we kunnen beïnvloeden zijn: een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol, roken, overgewicht, weinig bewegen, stress en overmatig alcoholgebruik.

Om de kans op een CVA te verkleinen moet je bijgevolg proberen in te werken op deze risicofactoren. Dit kan je doen door: 

  • voldoende te bewegen
  • gezonder te eten
  • alcoholconsumpties te matigen
  • de hoge bloeddruk en de cholesterol te laten behandelen en op tijd op controle te gaan bij uw arts. 
  • Beter leren om te gaan met stress via ademhalingsoefeningen/relaxatie-technieken en stressvolle situaties te vermijden. 
  • Overgewicht te voorkomen of te verminderen.
  • Niet te roken

Het goede nieuws is dat onderzoek aantoont dat maar liefst 80% van de beroertes kunnen vermeden worden door een gezonde levensstijl. Hierin is beweging essentieel. Bij NeuroCentrumWest kunnen wij u hierin optimaal ondersteunen. 

BE FAST

Als er dan toch een beroerte optreedt is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te herkennen. Zo kunnen we de tijd dat een hersengebied zonder zuurstof zit beperken en de kans op een geslaagde revalidatie vergroten. Hiervoor werd “BE FAST” ingeroepen. Dit is een ezelsbruggetjes die de symptomen van een beroerte mooi weergeeft.

B (balance): balansverlies 

E (eyes): verlies van zicht aan één/beide ogen, dubbelzicht of wazig zicht 

F (face): zwakte of onevenwicht in de spieren van het aangezicht (bv afzakkende mondhoeken of oogleden)

A (arms): een arm die zwak en/of gevoelloos is

S (speech): spraakproblemen of verwarde indruk in het spreken 

T (time): indien één van deze symptomen voorkomen is het tijd om de hulpdiensten te bellen

Iedere minuut telt! Herken je één van deze symptomen dan is het van cruciaal belang om onmiddellijk de hulpdiensten te bellen (Europees noodnummer 112). Hoe sneller de diagnose van een CVA wordt gesteld hoe groter de overlevingskansen en hoe beter de prognose.  

Revalidatie

Na een CVA zien we vaak een halfzijdige verlamming waarbij zowel de motoriek als de sensoriek (het gevoel) verstoord kunnen zijn. De eerste maanden na een beroerte zijn van cruciaal belang. Intensieve revalidatie is dan ook aangewezen. Sommige personen verblijven hiervoor in het ziekenhuis of gaan ambulant naar het revalidatiecentrum. Maar ook wij van NeuroCentrumWest zijn gespecialiseerd om u de nodige revalidatie te kunnen bieden.

Jammer genoeg houdt een grote groep een restletsel over aan hun beroerte (ongeveer 6000 per jaar). Dit kan gaan over spasticiteit (overdreven spierspanning), verlamming, gevoelsstoornis, stapmoeilijkheden, evenwichtsproblemen,…  In deze chronische fase krijgen wij met NeuroCentrumWest een cruciale rol. Met de juiste therapie is er ook in deze fase nog heel wat evolutie mogelijk. Afhankelijk van uw verhaal, uw huidige problemen en de verkregen informatie uit onze testing kunnen we samen met u het gepaste oefenprogramma opstellen. Dit uiteraard in samenspraak met uw behandelende arts. 

Niet enkel het revalideren maar ook de re-integratie is belangrijk na een CVA. Dit is alles behalve evident. Het kan gaan van inoefenen van dagelijkse transfers bij u thuis tot trainen op fijn motorische handelingen, werken aan uw conditie en advies over de nodige aanpassingen bij u thuis. 

Opnieuw uw draai vinden bij u thuis, in uw ‘nieuw’ leven is niet altijd evident. Ook hier zijn wij er voor u.  

Bronnen: 

https://www.liguecardioliga.be/cerebrovasculair-accident-cva/

CVA

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x