Heb je de ziekte van Parkinson? Beweeg samen met een gespecialiseerde kinesist.

Bewegen en de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson is de bekendste neurodegeneratie ziekte. Dit wil zeggen een progressieve aandoening van het centraal zenuwstelsel. Door het minder functioneren van bepaalde kernen in de hersenen wordt er minder dopamine geproduceerd. Deze stof hebben we onder andere nodig om vlot te kunnen bewegen. Naarmate het tekort groter wordt kunnen er meer symptomen optreden.

Recent onderzoektoont aan dat aerobe oefeningen de progressie gepaard met de ziekte van Parkinson kan afzwakken. De onderzoekers zagen een toename aan connecties in de hersengebieden gelinkt aan Parkinson. Na 6 maanden was er een duidelijk verschil in de hersenen tussen de groep die 3x per week 30-45 minuten fysiek actief was in vergelijking met een passieve groep.

Daarnaast kunnen gerichte bewegingen en oefeningen ook specifieke klachten gelinkt aan de ziekte van Parkinson aanpakken. Een voorbeeld hiervan zijn POWER Moves waarbij de focus ligt op groot en krachtig bewegen. Hierbij zijn er vier varianten. De Power Up die de nadruk legt op een goede oprichting, de Power Rock die focust op zijwaartse bewegingen en lichaamsverplaatsing, Power Twist waarbij we draaibewegingen maken en de Power Step die gecombineerd wordt met een stapbeweging. Met dergelijke oefeningen werken we aan de houdingsafwijkingen gecombineerd met krachtsverlies en evenwichtsmoeilijkheden die zich specifiek voordoen bij de ziekte van Parkinson.

Power Moves bij de ziekte van Parkinson

Bewegen, bewegen, bewegen is dus de boodschap. Maar welke activiteiten zijn nu goed voor u? Welke oefeningen kan u wel of beter niet uitvoeren? Doet u de oefeningen op een juiste manier? Aan welke intensiteit en met hoeveel herhalingen voert u de oefeningen uit?  Laat u begeleiden door een kinesist gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson om een optimaal effect van uw inspanning te verkrijgen.

Voordelen van een gespecialiseerde kinesist.

Uit onderzoek (2) blijkt dat therapeuten specifiek geschoold in de ziekte van Parkinson meer resultaat boeken met hun oefentherapie dan algemeen opgeleide kinesisten.  Waarom is een gespecialiseerde kinesist nu zo belangrijk?

1. Geschoold in de ziekte van Parkinson

De specifiek masterstudie kinesitherapie bij neurologische aandoeningen geeft afstuderende kinesisten de nodige handvaten om met deze doelgroep aan de slag te gaan. Door te kiezen voor een gespecialiseerde afstudeerrichting krijgen de kinesisten de nodige expertise in de neurologie waaronder ook de ziekte van Parkinson. Bij NeuroCentrumWest behaalden alle kinesisten een Master in de kinesitherapie bij neurologische aandoeningen. Dankzij die gespecialiseerde vakkennis zijn mensen met de ziekte van Parkinson bij ons aan het juiste adres.

2. Steeds de nieuwste inzichten rond de ziekte van Parkinson

Ook de wetenschap staat niet stil. Jaarlijks zijn er nieuwe onderzoeken met nieuwe inzichten over de ziekte van Parkinson. Daarom is het regelmatig volgen van specifieke bijscholingen cruciaal. Bij NeuroCentrumWest vinden wij Evidence Based Medicine erg belangrijk. Op die manier blijven al onze therapeuten mee met de nieuwste ontwikkelingen rond de ziekte van Parkinson en zetten we continue in op de nieuwste behandelmethodes.

3. Ervaring met de ziekte van Parkinson

Een ervaren team heeft de kennis en het inzicht dat nodig is om u optimaal te ondersteunen. NeuroCentrumWest is sinds 2018 de referentie voor kinesitherapie bij neurologische aandoeningen waaronder de ziekte van Parkinson. Binnen ons team hebben wij de broodnodige knowhow in huis om u op verschillende vlakken te kunnen bijstaan.

4. Minder kans op complicaties bij de ziekte van Parkinson

Recent onderzoek uit 2022(3) op 51.000 mensen met de ziekte van Parkinson toont aan dat er minder complicaties zijn bij mensen die behandeld worden door gespecialiseerd zorgverleners. Zo zijn er bijvoorbeeld minder botbreuken bij vallen en minder longontstekingen door slikproblemen. 


Een ervaren team heeft de kennis en het inzicht dat nodig is om u optimaal te ondersteunen. NeuroCentrumWest is sinds 2018 de referentie voor kinesitherapie bij neurologische aandoeningen waaronder de ziekte van Parkinson. Binnen ons team hebben wij de broodnodige knowhow in huis om u op verschillende vlakken te kunnen bijstaan.


Aanpak van NeuroCentrumWest

Bij de ziekte van Parkinson hoort een hele waslijst aan symptomen. Omdat niet iedereen dezelfde klachten heeft noch hetzelfde ziekteverloop kent, vinden wij het zeer belangrijk om te luisteren naar uw verhaal. Na een uitgebreid gesprek nemen wij een aantal specifieke testen af. Met de resultaten van deze testen en de gekregen info uit ons gesprek bepalen wij de belangrijkste werkpunten en doelen. Dit doen we uiteraard in samenspraak met u, uw mantelzorger en uw arts.

Wat houdt de therapie in?

Op basis van de werkpunten en de doelen stellen we samen met u een oefenprogramma op dat inspeelt op uw noden. Dit kan gaan van uitdagende evenwichtstraining, gangrevalidatie en stapoefeningen, power moves, dubbeltaaktraining, oefeningen voor algemene souplesse tot fijne motoriek.

Omdat fysieke activiteit zo belangrijk is om de ziekte van Parkinson te stabiliseren introduceren we ook verschillende sporten tijdens de behandelsessies zoals dansen, boksen en nordic walking.

Daarnaast willen wij ook heel functioneel werken. Door het aanleren van tips en tricks voor bepaalde transfers en activiteiten kan u dagdagelijkse handelingen langer zelfstandig uitvoeren. Cueing en cognitieve bewegingsstrategieën kunnen hierbij niet ontbreken.

Thuisoefeningen

Bij de ziekte van Parkinson is het niet alleen belangrijk om onder begeleiding te bewegen maar ook thuis willen wij u stimuleren om actief te zijn. Zo maken wij regelmatig een op maat gemaakt programma met oefeningen voor thuis. Ook via ons YouTube-kanaal kan u verschillende oefensessies terugvinden.


Parki Dance: danslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson

Bewegen op muziek is een hot topic binnen de Parkinsonwereld. Zowel uw lichaam als uw geest ervaren een positief effect door te dansen. Verschillende Parkinson gerelateerde klachten zoals uithouding, coördinatie, evenwicht en stappen kunnen verbeteren. Bovendien krijgt uw geheugen en mentale weerbaarheid een boost. In onze lessen bieden wij ook een stuk koppeldans aan. Samen dansen en het sociaal contact zorgen voor een positieve invloed op uw emotioneel welbevinden.

Parki-dance Izegem is een initiatief van NeuroCentrumWest en Life Danscenter in samenwerking met Parkili vzw. De ruime kennis van dansstijlen en technieken gecombineerd met de kinesitherapeutische insteek en deskundige begeleiding zorgen voor een lessenreeks waarbij u zich volledig op uw gemak kan voelen.

Benieuwd naar hoe het eraan toegaat? Deze reportage van Focus WTV geeft een mooi beeld van de lessen en de sfeer.
Een mooie getuigenis van 2 van onze dansers is ook te zien in deze reportage in het kader van de warmste week 2021.


Zin gekregen om te bewegen?

Niet langer twijfelen, gewoon doen! Zoek de activiteit waar u zich goed bij voelt, waar u de motivatie voor kan vinden om uit de zetel voor te komen. Twijfelt u toch nog of weet u niet goed waar te beginnen neem dan zeker contact op met uw gespecialiseerde kinesist.

Er bestaan nog duizend en één vragen en onduidelijkheden over de ziekte van Parkinson maar over één ding is men het roerend eens. Beweeg! Beweeg! Beweeg!


Wil je graag nog meer informatie lees dan dit artikel uit plus magazine. Een samenwerking tussen NeuroCentrumWest en Prof Santens.


Bronnen

  1. Johannsson M., Cameron I, Van der Kolk N. & co (2022). Aerobic exercise alters brain function and structure in parkinson’s disease: a randomized controller trial. Annals of Nuerology.
  2. Bloem B., Okun M. & klein C. (2021). Parkinson’s Disease. The Lancet.
  3. Amir H. Talebi MD & co (2022). Specialized Versus Generic Allied Health Therapy and the Risk of Parkinson's Disease Complications. Movement disorders. 
Heb je de ziekte van Parkinson? Beweeg samen met een gespecialiseerde kinesist.

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x