Andere neurologische aandoeningen

Hersentrauma

Bij een val of een slag op het hoofd kan er hersenschade optreden. Welke klachten er optreden zijn afhankelijk van de locatie van het letsel.

Als de motorische kern geraakt is kunnen er moeilijkheden zijn met bewegen, bij schade aan de sensorische kern kunnen er gevoelsstoornissen optreden. Daarnaast speelt ook het cerebellum een belangrijke rol in functie van het evenwicht. 

Onze aanpak zal afhankelijk zijn van waar het letsel zich situeert en welke klachten u daarbij ondervindt.  Met behulp van uw hulpvraag en de resultaten uit onze testen maken we een oefenprogramma op maat. Hierbij kan de focus liggen op souplesse, evenwichtstraining , sensorische training , krachttraining , oefenen van de fijne motoriek , vermoeidheid of staptraining  maar ook tips en tricks voor bepaalde transfers of activiteiten bij u thuis kan u bij ons verkrijgen. 

Dwarslaesie

Een dwarslaesie is een letsel van het ruggenmerg of van de zenuwbanen aanwezig in het wervelkanaal. Afhankelijk van de locatie en de ernst van het letsel zullen er motorische, sensorische of autonome stoornissen aanwezig zijn. 

  • Motorische symptomen: afwezige of verminderde motoriek in de armen, de benen en/of de romp. Hierdoor is er minder bewegingscontrole en verminderde kracht. 
  • Sensorische symptomen: afwezig of verminderd gevoel in de armen, de benen en/of de romp. 
  • Veranderde autonome functie onder het niveau van de laesie. Dit kan gaan van ademhalingsproblemen tot gewijzigde blaas- en darmfunctie. 

Bij NeuroCentrumWest kunnen wij u voornamelijk ondersteunen bij de motorische en sensorische klachten. Onze aanpak zal afhankelijk zijn van het niveau van het letsel welke klachten u daarbij ondervindt.  Met behulp van uw hulpvraag en de resultaten uit onze testen maken we een oefenprogramma op maat. Hierbij kan de focus liggen op souplesse , evenwichtstraining, sensorische training, krachttraining , oefenen van de fijne motoriek, vermoeidheid  of staptraining  maar ook tips en tricks voor bepaalde transfers of activiteiten  bij u thuis kan u bij ons verkrijgen. 

Perifere aandoeningen

We spreken over een perifere aandoening als er schade is aan de zenuw nadat deze het ruggenmerg heeft verlaten. Afhankelijk van welke zenuw er gekwetst is en de ernst van de schade stellen wij samen met u een oefenprogramma op. 

Enkele voorbeelden zijn: 

  • Facialis parese

Door uitval van de gelaatszenuw (nervus facialis) kan er een verlamming van het aangezicht optreden. Deze verlamming is meestal slechts aan 1 zijde van het aangezicht waardoor een schee gezicht ontstaat. De mondhoek hangt duidelijk naar beneden en vaak kan men ook het oog niet meer sluiten. 

Kinesitherapie bij facialis parese:

Binnen de kinesitherapie maken we gebruik van mime-therapie  om de aangezichtspieren te trainen. Verder is het soms ook nodig om de niet aangedane kant de leren ontspannen aangezien deze wil compenseren voor de verlamde kant. 

Logopedie bij facialis parese:

Waarvoor kun je terecht bij een logopedist?

Je hebt moeite met praten en slikken omdat de spieren aan de ene kant van je gezicht (gedeeltelijk) verlamd zijn. Je mondhoek hangt omlaag.

Het is moeilijk om speeksel weg te slikken.


Wat zal de logopedist doen?

De logopedist geeft je oefeningen voor de spieren in je gezicht terug te stimuleren.

De logopedist geeft je adviezen waardoor eten en drinken beter gaat.

De logopedist geeft oefeningen om de spraakverstaanbaarheid te verhogen.


Waar kun je zelf op letten?

Probeer met het midden van je mond te eten en te drinken.


  • Parsonage-turner syndroom: 

Door een ontsteking aan de plexus brachialis onstaat er schade aan de zenuwen van deze plexus. De meeste patiënten ervaren acute pijn in de schouder uitstralend naar de bovenarm. Spieren die geïnnerveerd worden door de aangetaste zenuwen worden zwak en in ernstige gevallen kan een volledige verlamming optreden. 

Naast de medicamenteuze aanpak voor het afremmen van de ontsteking zorgt kinesitherapie voor het onderhouden en trainen van de nodige spieren ). Ook het onderhouden van de mobiliteit in het schoudergewricht en het schouderblad zijn van cruciaal belang .

  • Dropvoet

We spreken van een dropvoet als men de voet niet meer omhoog kan heffen (op de hielen staan). Dit is duidelijk te zien tijdens het stappen waarbij de voet telkens met een klap neerkomt. 

De oorzaak is schade aan de nervus fibularis (= peroneus). Deze loopt aan de buitenkant van de knie en het onderbeen (net achter de fibulakop). Naast de verlamming kunnen er ook gevoelsstoornissen optreden aan de buitenzijde van het onderbeen en de voetrug. 

Voor de therapie maken wij gebruik van elektrostimulatie om de spieren en de zenuwen de prikkelen. Daarnaast zijn kracht oefeningen  en het soepel  houden van het enkelgewricht erg belangrijk. 

Andere neurologische aandoeningen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x