Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is de bekendste neurodegeneratie ziekte. Het is een progressieve aandoening van het centraal zenuwstelsel. Bepaalde kernen in de hersenen maken in mindere mate de stof dopamine aan. Deze stof hebben we nodig om vlot te kunnen bewegen. Naarmate het tekort groter wordt kunnen er meer symptomen optreden. 


Welke symptomen zien we bij de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson begint altijd aan één lichaamshelft. Bij de meeste mensen begint de ziekte met stijfheid, beven of moeilijker bewegen in een arm en/of aan één zijde van het lichaam. Niet alle symptomen komen bij iedereen voor en iedere patiënt met de ziekte van Parkinson beleeft de ziekte anders. 

Er kunnen zowel motorische als niet-motorische symptomen optreden. De meest voorkomende motorische symptomen zijn: beven (tremor), stijfheid (rigiditeit), traagheid (akinesie) en posturale instabiliteit (evenwichtsproblemen). Daarnaast zien we ook moeilijkheden met slikken, spraak (dysartrie), stem en cognitieve problemen.


Behandeling:

Beweging en de ziekte van Parkinson:

Onderzoek toont aan dat een fysiek actieve levensstijl en kinesitherapie de ziekte kan afremmen door verbindingen in de hersenen te beschermen, maar ook in staat is om verbindingen die al licht beschadigd waren terug te regenereren. Dit proces start reeds in de eerste stadia van de ziekte. 

Wat houdt de therapie in?

Samen met u stellen wij een oefenprogramma op dat inspeelt op uw noden. Dit kan gaan van uitdagende evenwichtstraining, gangrevalidatie  en stapoefeningen, power moves, dubbeltaaktraining, oefeningen voor algemene souplesse tot fijne motoriek

Omdat fysieke activiteit zo belangrijk is introduceren we ook verschillende sporten tijdens behandelsessies zoals dansen, boksen en nordic walking. 

In een later stadium is kinesitherapie belangrijk om te leren omgaan met bepaalde ongemakken. Door het aanleren van tips en tricks voor bepaalde transfers en activiteiten kan u dagdagelijkse handelingen langer zelfstandig uitvoeren. Cueing en cognitieve bewegingsstrategieën kunnen hierbij niet ontbreken.  

Naast de revalidatie bieden we ook een algemene ondersteuning aan waarbij we zorgen voor advies en correcte doorsturing voor de niet-motorische symptomen van Parkinson.

Groepslessen

Bij NeuroCentrumWest bieden wij naast individuele therapiesessies ook groepslessen aan. Samen bewegen verhoogt het sociaal contact en de motivatie.Daarnaast geeft een groepsles meer therapeutische vrijheid en zijn langere sessies mogelijk. Hierdoor wordt het motorisch leren extra bevorderd.

Wij bieden verschillende sessies aan waardoor u perfect kan kiezen waar uw interesses en noden liggen. Tijdens de reeksen durven we u uitdagen waardoor u nieuwe bewegingsvormen kan ontdekken.

Omdat elke persoon individueel verschillend is en kinesitherapie bij neurologische aandoeningen maatwerk is kiezen wij voor kleine groepen. Hierdoor kunnen de aanwezige therapeuten u de nodige ondersteuning bieden.

Meer info over ParkiFit vindt u hier.

Thuisoefeningen

Via ons youtube kanaal kan je verschillende oefensessie terugvinden. Zo willen we iedereen stimuleren om ook thuis actief te blijven.


Dansen en de ziekte van Parkinson:

Samen met Life Danscenter en Parkili vzw zijn we in 2020 gestart met danslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson: Parki-Dance. Samen combineren we een ruime kennis van dansstijlen en -technieken met een wetenschappelijk onderbouwde kinesitherapeutische insteek. Het blijkt een ideale combinatie om deze lessenreeks te kunnen organiseren voor een zeer specifieke doelgroep.


Logopedie en Parkinson

Waarvoor kun je terecht bij een logopedist?

Mensen verstaan je minder goed.

Het is soms moeilijk om deel te nemen aan een gesprek in groep of met een rumoerige omgeving.

Het is moeilijk om uit te leggen wat je denkt.

Je verslikt je soms tijdens het eten en drinken.

Je hebt soms het gevoel dat er eten in je keel blijft zitten.


Wat zal de logopedist doen?

De logopedist zal oefeningen geven om beter te kunnen praten en de spraakverstaanbaarheid te verhogen. Je leert om je stem op een correcte manier te gebruiken.

De logopedist geeft jou en je omgeving tips om beter te kunnen communiceren.

De logopedist gaat samen met jou op zoek hoe het komt dat je jou soms verslikt. Ze geeft je oefeningen en adviezen mee.


Waar kun je zelf op letten?

Doe altijd maar 1 ding tegelijk. Praten en eten gaan niet samen. Voer geen gesprek terwijl je aan het eten bent.

Zorg ervoor dat je communicatiepartner en jij elkaar goed kunnen zien.

Vermijd omgevingslawaai tijdens een gesprek.



Meer info

Wil je graag meer info over de Ziekte van Parkinson. Schrijf je dan nu in voor één van onze infosessies.


Houdingscorrectie bij de ziekte van Parkinson

Evenwicht en de ziekte van Parkinson


Ziekte van Parkinson

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x