HIIT: de trainingsvorm voor mensen met een neurologische aandoening?

Wat is HIIT

High Intensity Interval Training (HIIT) is een vorm van bewegen waarbij korte intensieve inspanningen afgewisseld worden met korte rustmomenten. De oefeningen worden uitgevoerd tegen de grens van het persoonlijk maximum. Hierbij kan een mix van krachtoefeningen en aerobe oefeningen aangeboden worden.


Voordelen van HIIT

Cardiovasculaire effecten

Zowel HIIT training als uithoudingstraining zorgen voor een betere cardiovasculaire fitheid. Het grootste effect wordt gezien bij HIIT in vergelijking met andere trainingsvormen. Zo is er een toename aan VO2 max wat wil zeggen dat de conditie is verbeterd. Daarnaast wordt ook de lichaamssamenstelling positief beïnvloed.


Metabole effecten

HIIT zorgt voor minder snelle suikers in het bloed en heeft een positieve invloed op de insuline waarden in het bloed en dus ook op de risico’s voor diabetes type 2. Daarnaast is ook gewichtsverlies een positief effect van deze trainingsvorm.


Sfeerbeeld van de HIIT reeks bij mensen met de ziekte van Parkinson



Krachttoename

Door de afwisseling tussen aerobe en krachtoefeningen kan een hiit training ook zorgen voor een toename aan spiermassa. Afhankelijk van de te trainen spiergroepen kunnen andere krachtoefeningen toegevoegd worden aan de HIIT.

Motivatie en algemeen welbevinden

Naast de vele medische voordelen is het leuke aan HIIT ook dat je dit in kleine groepjes kan doen. Dit zorgt voor extra motivatie en sociaal contact. Deze aspecten zijn erg belangrijk voor het algemeen welbevinden en de levenskwaliteit.  


Bij welke aandoening is HIIT van toepassing

HIIT bij Multiple Sclerose (MS)

Oefentherapie is een veilig en efficiënte manier om de fitheid, functionele capaciteiten en levenskwaliteit bij mensen met MS te verbeteren. Uit onderzoekblijkt dat de combinatie van conditie (aerobe) training en weerstandstraining aangewezen is.

Een periode van intensieve training heeft naast de gekende voordelen van de therapie zelf (krachttoename,verbeterde conditie, verbeterd evenwicht,…) ook een neuroprotectief effect. Een aspect van Multiple sclerose is het afsterven van de beschadigde hersencellen. Door onderzoek² met hersenscans hebben ze gezien dat na een periode van intense therapie het totale hersenvolume en voornamelijk de corticale dikte gelijk was gebleven of zelfs licht was toegenomen. Daarom kan er gesproken worden van een neurobeschermend of zelfs neuroregeneratief effect.

Hiit is de ideale trainingsvorm voor deze reeksen van intense therapie bij MS. Een korte periode waarbij 3x per week getraind wordt onder begeleiding van een kinesitherapeut en de overige dagen thuis ook bewogen wordt geven de beste resultaten. Na deze intensieve periode is het belangrijk om uw gewoon ritme van individuele kinesitherapie terug op te pikken. Dit is uiteraard iets rustiger waardoor het lichaam op adem kan komen en de effecten geoptimaliseerd worden. Anders bestaat het risico tot overbelasting en blessures.


HIIT bij de Ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson is bewegen in het algemeen een heel belangrijk aspect om het ziekteproces te vertragen. Zo zien we bij actieve mensen mildere symptomen en gaan ze pas later optreden dan bij mensen met een inactieve levensstijl. Ook hier spreekt men over een ziekte vertragend of neuroprotectief effect van bewegen. Onderzoekerszagen een toename aan connecties in de hersengebieden gelinkt aan Parkinson bij mensen die 3x per week 45min actief waren. Meer info over de ziekte van Parkinson en bewegen kan u lezen in een vorige blog: Heb je de ziekte van Parkinson? Beweeg samen met een gespecialiseerde kinesist.

Voor mensen met de ziekte van Parkinson in Hiit een ideale manier om veilig in beweging te zijn. Deze vorm van bewegen zorgt ervoor dat je verschillende aspecten in 1 oefensessie kan trainen zonder een overbelasting te creëren.

Tijdens de HIIT sessie bij MS en Parkinson is er altijd een gespecialiseerde therapeut aanwezig.


HIIT bij NCW

Na een succesvolle try-out in het voorjaar van 2022 starten we met een nieuwe reeks voor Multiple Sclerose in november 2022. Wij opteren voor een boostperiode van 5 weken waarbij er 3x per week aan een HIIT sessie kan deelgenomen worden. Elke sessie duurt 1 uur waarbij we naast de HIIT zelf ook genoeg aandacht kunnen spenderen aan opwarming en cooling down. De HIIT oefeningen zelf zijn telkens een mooie mix van arm-, been- en core oefeningen waarbij we afwisselen tussen cardio en kracht oefeningen. Hierdoor krijgt uw volledige lichaam een boost.

We kiezen ervoor om de sessies in kleine groepjes te laten doorgaan. Dit lotgenotencontact zorgt voor extra motivatie. De gespecialiseerde kinesitherapeuten zorgen ervoor dat de groepen wat samengesteld worden afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers. Daarnaast kunnen alle oefeningen ook à la minute individueel aangepast worden aan uw mogelijkheden.

Zin gekregen om mee te doen? Spreek ons gerust aan bij uw volgende behandelsessie of 


Ook tijdens onze reeksen van coronakine kwamen een aantal intervaltrainingen aan bod: 


Bronnen:

  • Kim et al. 2019: Exercise training guidelines for multiple sclerosis, stroke, and Parkinson’s disease: Rapid review and synthesis
  • Kjilhede et al. 2017: Can resistance training impact MRI outcomes in relapsing-remitting multiple sclerosis?
  • Johannsson M., Cameron I, Van der Kolk N. & co (2022). Aerobic exercise alters brain function and structure in parkinson’s disease: a randomized controller trial. Annals of Nuerology.
  • AZ Delta
HIIT: de trainingsvorm voor mensen met een neurologische aandoening?

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x